Een stijve nek..

06-02-2018

Hoe kom je eraan en belangrijker: hoe kom je er vanaf? Vijf vragen en antwoorden.

 

1. Wat is een stijve nek?

Als er sprake is van een 'gewone' stijve nek dan is een spier in de hals (vaak de musculus sternocleidomastoidicus of de musculus trapezius) stijf en pijnlijk.

 

2. Hoe ontstaat een stijve nek?

In veel gevallen ontstaat een stijve nek door vastzittende spieren. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, kou op de spieren of stress/spanning.

 

3. Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Warm houden is een veelgenoemde optie om een stijve nek te verhelpen. Dit warm houden kan natuurlijk op veel verschillende manieren: een warme douche, een kruik/pittenzak of een massage. Omdat de stijve nek vaak komt door een verkeerde houding, kan het ook helpen om oefeningen te doen. Zeker voor mensen die veel in dezelfde houding werken kan bewegen al een hoop goed doen voor een stijve nek.

 

4. Wanneer naar de fysiotherapeut?

Een stijve nek is in de meeste gevallen een onschuldige kwaal die na enkele dagen of weken vanzelf overgaat. Je kunt ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan een fysiotherapeut zodat je tips en adviezen krijgt om sneller van je klachten af te komen. Ga bij langer aanhoudende klachten altijd naar een arts of fysiotherapeut.

 

5. Wat kan de fysiotherapeut doen?

Bepaalde behandel- en oefenmethodes kunnen de klachten verminderen dan wel wegnemen.